top of page
TOP 2
10.jpg
11.jpg
12.jpg

Dezinfekcija vode je zapravo proces uništavanja bakterija, algi i drugih mikroorganizama. Primenjuje se nakon regulisanja parametra PH vrednosti. Od dezinfekcionih sredstava najčešće se koristi Natrijum hipohlorit. Voda u bazenu će biti čista i prozirna samo ako su sastojci u hemijskoj ravnoteži.

Prvi bitan parametar je ph vrednost vode. Idealna ph vrednost vode u bazenu je 7,2-7,6. pH vrednost pokazuje koncentraciju slobodnih vodonikovih jona i slobodno je možemo smatrati merom za kiselost (ispod 7,0) ili baznost (iznad 7,0). U bazenu je potrebno održavati pH vrednost između 7,2 i 7,8. PH vrednost pokazuje kakva je voda - nivo njene agresivnosti. Optimalna  vrednost vode  u bazenu za kupanje je  između 7,2 i 7.6. Za sniženje PH vrednosti vode u bazenima najjeftinija sredstva su na bazi neorganskih kiselina,  prvenstveno sumporne i hlorovodonične kiseline.

Dezinfekcijskim sredstvom nazivamo onu hemikaliju koja uništava mikroorganizme u vodi bazena. Za dezinfekciju se najčešće koriste jedinjenja hlora. U bazenima treba održavati takvu količinu aktivnog slobodnog hlora, koji uništava mikroorganizme koji izazivaju infekcije i alge a da ne bude škodljiv po zdravlje kupača. Idealna sadržina aktivnog hlora je 1-1,5 mg/l.

Sredstva za regulisanje Ph u bazenima:

  • PH Minus sredstvo za snižavanje Ph vrednosti - Sumporna kiselina 37% 

  • Hlorovodonična kiselina 31-33 % - koriste se za regulaciju pH vrednosti vode

Sredstva za dezinfekciju:

  • Natrijum hipohlorit rastvor - zeleno-žuta tečnost karakterističnog mirisa.

  • Hlorni granulat: sredstvo sa baktericidnim dejstvom za dezinfekciju bazena kako u redovnoj primeni tako I u šok hlor tretmanu; usporava rast algi.

  • Hlorne tablete (200 g): polako rastvarajuće hlorno jedinjenje. Tablete sadrže 90% hlora i služe za dezinfekciju i dugotrajno suzbijanje algi. Pakovanje sadrži 5 tableta po 200 grama.

  • Hlorne tablete  3u1 (200 g): pored aktivnog hlora (95%), poseduje algicidno sredstvo i flokulante. Pakovanje sadrži 5 tableta po 200 grama

„Posebno kod otvorenih bazena problem sa mutnoćom je povećan usled ulaska velike količine sitnih čestica iz vazduha  a koje peščani filter ne može ukloniti. U tom slučaju neophodno je dodati hemijska sredstva  za flokulaciju i koagulaciju kako bi peščani filter uspeo da ukloni najfinije čestice. Povećanje mutnoće može biti posledica i pojava  algi u bazenu za kupanje. Prvi znaci pojave algi su klizavi zidovi bazena. Alge kao takve nisu toksične, ali stvaraju pogodne uslove za razvoj opasnih mikroorganizama kao što su Ešerihija koli. Ako u bazenu ima dovoljno rezidualnog hlora  a pojave se alge neophodno je da se u bazen dodaju i hemijska sredstva. Najpoznatiji i najjeftiniji neorgansko jedinjenje  na bakar sulfat 

  • Flokulant – tečno sredstvo za flokulaciju

BAZENI
bottom of page